İşletmelerin Dijital Dönüşümü - YBSPortal Yönetim Bilişim Sistemleri Bilgileri İçerir

24 Mayıs 2020 Pazar

İşletmelerin Dijital Dönüşümü

  Günümüzde yerel işletme pek kalmadı. Peki nereye gittiler? Belki çoğu kepenk indirdi. Hala hayatta kalanlara noldu?


   Eskiden meşhur mahalle bakkallarımız, berberlerimiz, kasaplarımız vardır. Küçük sevecen işletmelerin en büyük kozları kara defterlere yazılan veresiyeler ve samimi hizmetlerdi. Günümüzde bunlara pek raslamıyoruz.  Peki neler oldu?

   Nerde o Eski Esnaflar ?

   On sene öncesine kadar hatırlayabilirseniz mahallelerimizin küçük bakkaları vardı. Çevredeki herkes birbirini tanır birbirini sayar severdi. Hiçbir zaman birbirlerine küçük düşürecek davranışlarda bulunmazlar, birbirlerine güvenerek iş yaparlardı. Kimi parası olmadığı zaman deftere yazdırır aybaşı hallederiz der, kimi zaman çocuğuyla gelen parası çıkışmadığı için cocuğun canının çektiğini gören bakkal tarafından bir çikolata ısmarlanır gönlü alınırdı. Yavaş yavaş bir devir kapanmak üzere.

   Küçük İşletmeler Neden Kapanıyor?

   Alım gücü düşen her birey kaliteye bakmaksızın en ucuz ürün ve hizmete yöneliyor. O küçük esnafların büyük zircir kuruluşlarla başa çıkması neredeyse imkansız. Aynı ürün ve hizmeti verse dahil sabit ödemelerin gelir gider dengesini iyi ayarlaması, rakiplerine göre aynı kaliteyi ucuza vererek aynı zamanda kar etmesi gerekir. Bu şartlarda tedarik edilen ürün bakkal tarafından 5 10 paket iken zircir marketler 5 10 bin sipariş verebiliyor. Siparişin bu denli çok olması indirim alınmasına takriben de kendi satışlarında ucuz fiyat verebilme şansını doğuruyor.

   Bakkal Açmak Zorlaştı mı?

   Şöyle diyelim şartlar ağırlaştı. Küçük işletme olmak istiyorsanız yarışacağınız kişileri veya kurumları iyi analiz edip onların eksilerinden artı çıkarmanız gerekecek. Zincir markete karşı yapılacak en büyük hamle çalışma saatlerinizi uzatmak. Örneğin: zincir marketler ortalama 09:00-22:00 saatleri arası çalışmakta. İşletmenizin çevresindeki satış potansiyelini de göz önünde bulundurarak siz de çalışma saatlerinizi mümkün olduğunca uzatmalısınız. Diğer bir örneğimiz de zircir marketler sabit satışta bulunurlarken sizin ekstra gelir elde etmenize olanak sağlayacak davranışlarda bulunmanız gerekir. Daha da açıklayıcı olursak sizde marketinizde satılan ürünlerin yanına bayilikler kurarak ek gelir elde edebilirsiniz. Mesela şans oyunları veya fatura ödeme noktası olarak da bilinmek gibi.

   Daha Fazla Gelir İçin Dijitalleşin

   Günümüz koşullarında hiçbir işletme sabit kalmıyor. Mevcut taşınmaza sahip işletmeler dijitalleşmeyle bu konumunu koruyup internet dünyasından da hizmet vermek zorunda. Ürün veya hizmetinizi yerel çevreye vermekle elde edeceğiniz kar sınırlı. Üstelik pastanın büyük payı dijital dünyada iken sizin hiçbir şey yapmadan durmanız rakiplerinizi sizin olası payınızı da paylaşmalarını sağlar.

   Dijital Dönüşüm Nasıl Sağlanır?

   Artık herkesin eli altında internet mevcut. Tek tıkla istenilene ulaşmak çok kolay. Karnınız acıkınca yemek siparişi vermek, ayakkabınız eskiyince yenisini almak, dışarı çıkmak istemediğinizde sizin yerinize sipariş alınması ve kapınıza kadar getirilmesi günümüzün nimetlerinden. Sizinde yapmanız gereken yerel işletmenizi dijital ortama taşıyarak satışlarınıza internetten de katkı sağlamak kalıyor.

   Yönetim Bilişim Sistemleri Bu İşin Neresinde?

   Yönetim bilişim sistemleri bu noktada sizin kurtarıcınız olacak. Yaptığınız işlerin belli standartlara girmesinde, programlanmasında çok faydası olacak. Edineceğiniz bilgiler dijital ortama girmenize ve burada tutunmanızı sağlayacak. Dijital dönüşüm size karlılığın anahtarını teslim edecek.

   Dijital Dönüşümde Yapılması Gerekenler?

   Karar verdiğiniz vakit hazırsınız demektir. Çünkü işletmenize karar verdiğiniz zamanı hatırlayın. Şimdi ise olduğunuz yere bakın. İstediğinizde yapabilecek gücü bulabilmişsiniz . Yine aynı durum geçerli. Önce isteyin sonra karar verin. Plan programınız oluşturun. Bilmediğiniz noktada işi bilen yada daha önceden deneyimlemiş kişilere sorun. Bulamayacağınızı düşünerek biz yine de izleyeceğiniz yollardan bahsedeceğiz.
*Eldeki mevcut bilgileri değerlendirin.
*Yaptığınız işe göre yapacağınız çalışmaları planlayın.
*İşletmenizi Dijital Dünyaya Hazırlayın.
*Sonuçları alın.

   Dijital Dönüşüme Örnek 

   Yukarıda yazdıklarımıza istinaden herşeyin sırasıyla nasıl olacağından bahsedelim. Tek tek incelersen mevcut bilgileri değerlendirmenizden bahsetmiştik. Burada öncelik yaptığınız işi gözden geçirin. Yapacağınız işlere sermayenizi hesaplayın. Dijitalleşme sonrasında harcayacağınız vakti, ihtiyaç duyulacak yeni istihdamı, oluşmasını planladığınız mali tabloları değerlendirin. Ardından yapacağınız işin düşünün. Yerel işletmesine sahip olduğunuz işte mi devam edeceksiniz yoksa başka bir yoldan mı devam edeceksiniz. Şöyle ki market sahibiyseniz internetten online sipariş işine girmeyi düşünebilirsiniz. Ya da sadece size özel markaların satışını online kanallardan yapabilirsiniz. sahip olduğunuz markayı internete taşıyın. Sosyal medya hesaplarından başlayın. Ardından markanıza ait bir websitesi oluşturun. Bunları yaparken de başlangıçta bol bol reklam vermeyi unutmayın. Çünkü tanıtımı ne kadar erken yaparsanız edineceğiniz kitle ile etkileşimleriniz o kadar hızlı olur. İstediğiniz sonucu almanız da daha erken olur. Başka bir yoldan girelim. Sosyal medya veya websitesi işlerine girmek istemiyorsanız Türkiye'in büyük online satış sitelerinde satıcı hesapları açayı deneyin. Ürünlerinizi yerleştirin ve satışlarınızı bekleyin. Burada kesilecek komisyonlar vergiler vs harcamaları hesaplamayı da unutmayın. Bir lokanta sahibiyseniz aynı şeyler sizin içinde mevcut. Yiyecek içecek işletmelerinde işler biraz daha kolay. Direk anlaşma sağlayacağınız yemek sipariş siteleri ve uygulamalarıyla siparişinizi ve gelirlerinizi arttırabilirsiniz. Son olarak da emlakçılardan bir örnek verelim. Kendi markalarında bir websitesi ve sosyal medyanın gücünü kullanmak istemeyen işletmeler için genel kapsamlı emlak sitelerinde satıcı hesabıyla bu işleri yürütmelerini tavsiye ediyoruz.

  İşletmelerin Dijitalleşmesinde Sonuç

  Yukarıda anlattıklarımızı günümüz şartlarında oynanan oyuna ayak uydurmak olarak adlandırabiliriz. Zorlu yaşam şartları işletmelerin de ayakta durabilmesini güçleştiriyor. Dijitalleşmenin verdiği nimetlerden faydalanmadan hareket etmek sizlere sadece zarar getirir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder