Hızlı Okuma Egzersizleri 2. Bölüm - YBSPortal Yönetim Bilişim Sistemleri Bilgileri İçerir

16 Mayıs 2020 Cumartesi

Hızlı Okuma Egzersizleri 2. Bölüm

   Hızlı okuma derslerinin 2. Bölümüyle yazımıza devam ediyoruz.

ybs




Hızlı okuma egzersizleri

   Hızlı okumanın temelini bize sağladığı katkıları daha önceki yazılarımızda anlatmıştık. Hızlı okumanın en önemli organı gözdür. Gözün kas yapısının çalışmasının da verdiğimiz egzersizler dahilinde olduğunu bilmelisiniz. Ne kadar çok çalışırsanız o kadar ilerleme kaydedeceksiniz. Şimdi egzersizlere kaldığımız yerden devam edeceğiz.

   Egzersiz 5

→Bu çalışmayla gözün odaklanma ve algılama yeteneğini geliştireceğiz.
Yapılış: Elimizde bir kalem alıp göz hizasında tutuyoruz. Ardından kalemin ucuna iyice odaklanıyoruz. Daha sonra yavaş yavaş kalemi gözümüzden uzaklaştırıp yakınlaştırıyoruz. Burada dikkat edilmesi gereken nokta hareket ettirirken kesinlikle odaklanmayı bozmuyoruz. 1 dakikalık çalışmaya 1 dakika mola veriyoruz ve 5 tekrar yapıyoruz.

   Egzersiz 6

→Bu çalışma gözün takip yeteneğini ve kapasitesini arttırmaya yarayacak.
Yapılış: Öncelikle elimize 100 tane küçük resimli flashcard alıyoruz. Hani bu resmin altında ingilizce kelime yazanlardan yada ona benzer küçük farklı farklı kartlardan yanımızda bulunduruyoruz. Bunlardan 10'arlı setlerden 10x5 tane olacak şekilde ayarlıyoruz. Her deste kağıdı tıpkı iskambil kağıdı karıştırır gibi gördüğümüzü arkaya alıp bi sonrakini seri seri takip ediyoruz. 1 dakikada 10 adet kağıdı geçip 1 dakika mola veriyoruz ve farklılık olması için diğer desteye geçiyoruz.

   Egzersiz 7

→Bu çalışma göz ritmini düzenlemeye yardımcı olacak.
Yapılış: Hızlı okuma egzersizlerinin 1. yazısında 1 sütuna 10 kelime alt alta gelecek şekilde yazıp okuma alıştırması yapmıştık. Şimdi bu işi biraz daha zorlaştırıyoruz. 2 sütuna çıkarıp her sıraya iki kelime yazıyoruz. ve her iki kelimeyi 10 kez alt alta yazıyoruz.Her sütundaki 2 kelimeyi  aynı anda görmeye ve okumaya çalışıyoruz. Alışkanlığınıza göre geçişleri hızlı yapabilir ve ilerde aynı şekilde 1 sütun daha ekleyebilirsiniz. 1 dakikalık çalışmaya 1 dakika mola veriyoruz.
Örnek:  a   b  |    a   b
             a   b  |    a   b
             .    .   |     .   .

   Egzersiz 8

Yapılış: Öncelikle elimize bir kalem ve bir kağıt alıyoruz. Kalemlerimiz farklı farklı renklerde olsun. Kağıdın başından başlayarak siyah bir kalemle 5 krş boyutunda bir yuvarlak çiziyoruz. Ardından yanına geçip 25 krş boyuntunda bir yuvarlak çizip elimize başka bir kalem alarak içini kaplayacak şekilde yuvarlağı tam kapatmadan başka bir çember çiziyoruz. Bu şekilde sonuncu şekil 8 çember olacak şekilde devam ediyoruz.Önemli olan burada kağıda başından başlayıp sonunda 8 çemberin olduğu daireleri aynı sıraya koymak ve farklı renklerde yaparak algılamayı kolaylaştırmak.Her geçişte odaklanmaları iyice yapıyoruz.

   Son Olarak

   Genel çapta yapmanız gereken egzersizler bunlarla sınırlı değil. Dilerseniz egzersiz çeşitliliği yaratmak veya işinizi kolaylaştırmak için İos ve Android uygulamaları mevcut.Bunlardan Faydalanmanızda yarar var. Amacımız her bireyin kendini geliştirmesi ve faydalı bireyler olmasıdır. Bu konuda çalışmalarımızı sürdürmeye devam edeceğiz. Aklınıza takılan soruları iletişime yazabilir veya yorum bırakabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder