Hızlı Okuma Bilgisi - YBSPortal Yönetim Bilişim Sistemleri Bilgileri İçerir

10 Mayıs 2020 Pazar

Hızlı Okuma Bilgisi

   Hızlı okuma okuyan insanlar için temel ihtiyaçlardan birisidir. Bir metni veya bir kitabı hızlı okuyarak hem zamandan tasarruf edecek hem de dağarcığınıza daha çok bilgi yerleştirebileceksiniz. Amacımız Hızlı Okuma ile kişisel gelişiminize katkıda bulunmak.

hızlı okuma ybs



   👉Hızlı Okuma Nedir ?

   Hızlı okuma bir yazılı metni normalden daha hızlı okumaktır. Bir kitabı, bir haberi ya da bir makaleyi normalden hızlı okumaktır. Ancak bu hızlı okumanın temelinde bir de okuduğunu anlamak vardır. Okunan metin eğer hızlı okunurken okuduğunuz anlaşılmıyorsa bu hızlı okumak olmuyor.
   Hızlı okumanın aslında özel bir yetenek olmadığı yapılan araştırmalarla kanıtlanmıştır. Akli sıkıntı yaşamayan her normal birey hızlı okuma tekniklerini icra ederek, düzenli ve planlı çalışarak hızlı ve anlayarak okuma gerçekleştirebilir.

   👉Hızlı Okumanın Temeli Nedir?

   Hızlı okumak beyin ve gözün kordineli çalışmasıdır. Göz kelimeleri süzer akıl filtresinden geçirir ve siz dışarıdan veya içeriden telafuz etmeden beyin kelimeyi algılayıp anlamlandırır. Tüm bunlar saniyeden daha kısa sürede olur. Burada önce göz kaslarınızı geliştirmelisiniz. Gelişecek göz kaslarıyla kelime kelime okuduğunuz yazıları zamanla 2şer 3er hatta daha fazlası kelime grupları halinde görecek ve gördüğünüz bu kelime gruplarını görür görmez anlayacaksınız. Bu işi yaparken önemli olan durumlardan biri konsantrasyondur. Dikkat dağınıklığı parçadan kopuntular yaşamanıza ve okuduğunuzu anlamamanıza yol açacak.Açıkçası hızlı okuma teknikleri ile hem hızlı hem anlayarak okuyacak birazcık da odaklanmanız kuvvetlenerek konsantrasyon seviyeniz artış gösterecek.

   👉Hızlı Okumada Durumunuzu Ölçün

   Hızlı okuma hızını aşağıda vereceğimiz değerlerle ölçmeyi deneyin. Kendinize bir metin bulun ve bir kronometreyle kelime sayınızı hesaplayın.

*0-100 Kelime | En Kötü Nokta
*80-100 Kelime | Türkiye ortalaması 3 sıra altı
*100-150 Kelime | Türkiye ortalaması 2 sıra altı
*150-250 Kelime | Genel Ortalama
*250-350 Kelime | Türkiye Ortalaması üzeri
*350-500 Kelime | Türkiye Ortalamasına Göre 2 sıra yüksek
*500-1000 Kelime | Türkiye'de %3'lik dilim

  👉Hızlı Okumaya Önyargılı Başlamayın

   Her eğitim başında olduğu gibi bu eğitime başlarken kesinlikle yapamam, başaramam düşüncesiyle başlamayın. Bahsettiğimiz gibi düzenli ve dikkatli çalışırsanız olmayacak şey yok. İster hızlı okuyun ister yavaş öncelik anlayarak okumak gerekir. Aklınızda hızlı okursam anlayamam inancı olmasın. Çünkü hızlı okumaya başladığınız süreçte anlayarak okumaya devam ederseniz içgüdüsel olarak daha da hızlanarak okumak isteyeceksiniz. Bir diğer dikkat edilmesi gereken durum okurken anlayamadığınız kelimelere sürekli geri dönüş yaparak okumaya çalışmayın. Bu işlem okuma hızınızda büyük düşüşler yaşatacaktır.Son olarak hızlı okumada kelime kelime okumak hızınızı yavaşlatan bir diğer etmendir. Zaten çalışmalarımızda kelime kelime okumanızın üstüne çıkıp 2 3 veya 5 kelimeyi aynı anda okumanız için uğraşacağız.

   👉Nereden Çıktı Bu Hızlı Okuma

   2. Dünya Savaşı'nda ortaya çıkan bir durum. Uçaklarla saldırıya uğrayan İngilizler uçakları  takip etmeye çalışarak uçaksavarlarla indirmeye çalışıyorlardı. Uçaklar o kadar sık geçiyordu ki uçaksavar kullananların ister istemez göz kasları gelişti. Bu gelişmeden sonra metinleri daha hızlı okudukları fark edildi. Daha sonra yapılan araştırmalarla bu durumun gerçekliği ispatlandı ve göz kaslarının çalışması ile hızlı okuma yapılabileceği tescillendi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder