Hızlı Okumanın Katkıları - YBSPortal Yönetim Bilişim Sistemleri Bilgileri İçerir

10 Mayıs 2020 Pazar

Hızlı Okumanın Katkıları

   Hızlı Okumanın okuyana kazandırdığı en önemli husus zaman kazanımıdır.Elinizde arta kalan zamanı kendinize veya sevdiklerinize harcamakta kullanabilirsiniz. Ayrıca...

ybs hızlı okuma


Hızlı okuma zamandan kazandırır 

Hızlı okumanın zaman kazandırdığını söylemiştik. Kazanılan zaman diğer zaman harcanması gerektiren işlere yoğunlaşmaya olanak sağlar. En güzel örneği olabilecek durum sınavdır. Sınavda süreye karşı da bir sorumluluğunuz var. Burada doğru süre kullanımıyla soruların tamamını çözmemiz gerekiyor. Eğer hızlı okuma tekniklerine sahipsek soruyu hızlı ve anlaşılır biçimde okuyarak zaman arttırabilir ve takıldığımız sorulara tekrar dönebiliriz. Bir başka örnekte ortalama süreyle okuduğumuz bir kitabı düzenli aralıklarla 10 günde okuduğumuzu varsayın. Hızlı okuma sayesinde bu işi yarı yarıya düşürdüğünüzü  hayal edin. Bu sayede daha fazla kitap okuma şansına sahip olacaksınız.

Maddelere vuracak olursak

  • Zamandan tasarruf sağlarsınız.
  • Özgüven kazanırsınız.
  • Beyninizin kavramlararası ilişkilendirmesi daha da kuvvetlenir.
  • Hayal gücünüz gelişir.
  • Okuduğunuzu daha iyi anlar böyle okumayı daha çok seversiniz.
  • Kelime dağarcığınız okuma okuma sayınızla artış gösterir.

İyi bir çalışma gerektirir 

   Bunları yapabilmek için göz ile hızlı okuma arasındaki ilişkiyi iyi kavramak gerekir.  İyi gelişmiş göz beynin hızına yetişebilir ve beynin isteklerine aynı hızda cevap verebilir. Beynin odaklanmayı istediği bir noktaya anında odaklanabilmeli dikkati başka yere çekmesi gerektiğinde yine aynı hızda yön değiştirip tekrar odaklanmalıdır. Burada odaklanılan bölge aktif görme alanı olarak belirtilir soldan sağa kelimeler üzerinde gezerken ister istemez bir çizgi üzerinde göz takip yapar ve görülebilen odaklı alan yaklaşık 4 cmdir. Gözün eğitimi sonra bu aktif görme alanı daha da genişleyecek. Beyinle göz ilişkisini biraz fotoğraf makinesine benzetebilirsiniz. Objektifin gördüğünü deklanşöre basıp kayda geçiyorsunuz. Odaklanma olmadığında resim bulanık çıkıyor. Beyinle gözde bu şekildedir. Tek fark göz ve beyin daha özellikli ve üstün kalitededir. 

⏩ Hızlı okuma Beyin ve Gözle ilişkilidir

   Hep bahsediyoruz hızlı okuma hızlı okuma teknikleri... Bunlar hangi mantığa dayanıyor. İş aslında tek noktada çözülüyor. Göz ve Beynin ilişkisi. Gözün gördüğü bir bilgi saniyenin 1/3 hızında beyne iletilir. bizim burada yapmak istediğimiz o bilgiyi daha çok veriyle doldurup beyne gitmesini saplamak. Bildiğiniz gibi okurken 1 tek kelimeye odaklanıyoruz. Hızlı okumanın amacı bir kelimeyi 2 3 ve daha fazlaya çıkarmak.

Tüm gerekli bilgilere sahip olduğunuza göre çalışma prensiplerinden bahsedelim.

  • 21 günlük alışkanlık kuralına uymanız gerekiyor. Çalışmalarınız en kötü 21 gün boyunca devam edilmeli.
  • Yaptığınız çalışmalarda gözleriniz ağrıyana kadar devam edin. Sporcular da bilir ki ağrıyan kas kuvvetlenir.
  • Düzenli ve planlı çalışın günde iki öğün planlayın ve bu 21 gün boyunca kesintisiz yapmaya çalışın.
  • Bir düzene oturduğunuzda egzersizleri kesinlikle kesmeyin. 21 gün sonunda zaten alışkanlık olacak. Ancan belli süre sonra günlük çalışmaları bırakırsanız 3 günde bir veya haftada bir tekrar etmeye özen gösterin.
 Artık Hızlı Okumaya dair tüm Bilgileri edindiniz. Sonraki yazımız anlatabildiğimiz kadar size egzersiz yaptırmak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder